Τα Αρμενάκια με ένα λαούτο και ένα βιολί ταξιδεύουν παίζοντας παραδοσιακή ελληνική μουσική. Ταυτόχρονα, μοιράζονται μαζί σας σκηνές από το ταξίδι τους, συνοδευόμενες από τη δική τους μουσική.

La Higuera – Vallegrande: το τελευταίο κεφάλαιο του Che



Το βράδυ της 7ης Οκτωβρίου του 1967 ένας μεγάλος άνδρας πέρασε το κατώφλι ενός μικρού σχολείου, σε ένα χωριό της Βολιβίας, στη μέση του πουθενά, τη La Higuera. Στο σχολείο αυτό μεταφέρθηκε τραυματισμένος, αφότου συνελλήφθη στο φαράγγι του Churo, όπου είχε δώσει την τελευταία του μάχη. Εκεί τον κράτησαν αιχμάλωτο μέχρι και την εκτέλεσή του, το πρωινό της 9ης Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, μετέφεραν με ελικόπτερο το πτώμα του σε ένα κοντινό μεγαλοχώρι, το Vallegrande. Στη lavanderia του τοπικού νοσοκομείου, έπλυναν το πτώμα του, το εξέθεσαν στους δημοσιογράφους και τους ντόπιους και έκοψαν τα χέρια του για αναγνώριση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων. Θάφτηκε με μυστικές διαδικασίες σε ένα μέρος κοντά στο νεκροταφείο του χωριού. Η τοποθεσία ταφής του παρέμεινε άγνωστη μέχρι και το 1997! Στην τοποθεσία αυτή σήμερα υπάρχει ένα μαυσωλείο.


Υ.Γ. Πέρασαν 30 χρόνια για να μάθουμε πού είχε θαφτεί. Καλά, στη Vallegrande και δίπλ α στο νεκροταφείο κανένας δεν είδε χώμα σκαμμένο; Λες και στη Vallegrande δεν κουτσομπολεύαν ποτέ τα τεκτενόμενα εκείνης της εποχής. Και μιλάμε τώρα για ένα χωριό.

Τώρα όλοι έχουν την αφίσα τους μέσα στο μαγαζί τους και αποτελεί τουριστική attraction και προϊόν εκμετάλλευσης. Αξίζει να πούμε ότι στη Vallegrande η πλειονότητα των κατοίκων υποστηρίζουν τον πρώην στρατιωτικό, υποψήφιο πρόεδρο της Βολιβίας, Manfred. Και γενικά μας δόθηκε η αίσθηση ότι όλη η περιοχή τριγύρω έχει ένα έντονο δεξιό – στρατιωτικό χαρακτήρα.

Αφού δεν κατάφεραν να τον πιάσουν στο Κογκό, τον «έστειλαν» στα βουνά της Βολιβίας, όπου στάθηκαν πιο τυχεροί! Εξαθλιωμένος και χωρίς υποστήριξη, σε ένα τόπο μάλλον αφιλόξενο για τις ιδέες που πρέσβευε, ήταν φυσικό και επόμενο να γραφτεί η τελευταία σελίδα του...


Τώρα φιγουράρει παντού, ακόμα και σε πακέτα τσιγάρων! Ίσως μας κοιτάει από κάπου εκεί ψηλά, βλέπει και το φιλαράκι του στην Κούβα που τό ‘χει κάνει από μαρξοσοσιαλιστικό καθεστώς, πλήρη μοναρχία. Διότι πώς αλλιώς ονομάζεται το καθεστώς στο οποίο ένα άτομο κατέχει την εξουσία εδώ και 41 χρόνια; Μοναρχία ή Κούβα; Και αυτό που είναι ακόμα πιο λυπηρό είναι ότι εάν είχαμε ένα Κουβανό φίλο, δεν θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να δει αυτό το video…γιατί απλά δεν έχει ελεύθερη πρόσβαση στο internet…

6 σχόλια:

Georgia είπε...

Δημήτρη, εντυπωσιακή εκτέλεση του τραγουδιού! Η παρουσίαση, γραφή, εικόνες, είναι όλα πολύ ψαγμένα και με πολύ στοχασμό γραμμένα!

χχχχχ

Armenakia είπε...

Eyxaristoume Georgia!!! Se ayto to videaki, ektos tou oti mas phre peripou 1 evdomada gia na travhxoume ta kounhmena mas plana, dwsame idiaiterh prosoxh!
xxx

pano είπε...

Εχω σχετικα λιγο καιρο που αρχισα να παρακολουθω την διαδρομη σας στο κοσμο..καθε φορα μ αρεση και περισσοτερο.Συνεχιστε και καλο κουραγιο.

Ανώνυμος είπε...

Έκατσα σήμερα πρωί Σαββάτου, μόλις σηκώθηκα, με το τσάι μου και με ταξιδέψατε και πάλι στα μακρινά μέρη του κόσμου αυτού, με τις εικόνες σας, το γέλιο σας, τις μουσικές σας και τα λόγια σας.
Ένα ευχαριστώ και πάλι, σας στέλνω ένα φιλί και από μια Αθήνα που σήμερα είναι αρκετά κρύα (επιτέλους), θέλω να σας πω και πάλι τι καλά που σας γνώρισα σε αυτό το ταξίδι μου στη Δονούσσα των ανέμων... Νιώθω πολύ τυχερός!

Το ξέρετε πως θα πάω το Πάσχα μάλλον; Έχω αφήσει κάτι εκεί... Μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση που πρέπει να κλείσω...

Καλή συνέχεια παιδάκια!

Armenakia είπε...

Pano: eyxaristoume poly gia ta kala sou logia kai gia to kouragio pou mas stelneis... tha to xreiastoume!
Spaste Petalaki:
Ki emeis niwthoume poly tyxeroi pou se gnwrisame!!! Donoussa...mmmm... wraia plana gia to Pasxa... giati kanena meros san ta ellhnika nhsia!!! Eyxomaste ayth th fora na ekplhrwseis thn yposxesh... h kai an oxi... na xanapas gia na thn ekplhrwseis :)

Ανώνυμος είπε...

iperoxo.
sinexiste...
goarmenakia...