Τα Αρμενάκια με ένα λαούτο και ένα βιολί ταξιδεύουν παίζοντας παραδοσιακή ελληνική μουσική. Ταυτόχρονα, μοιράζονται μαζί σας σκηνές από το ταξίδι τους, συνοδευόμενες από τη δική τους μουσική.

Jinetiada – γιορτή στην Tilcara


Είμαστε πολύ τυχεροί! Μία από τις μέρες της παραμονής μας στην Tilcara πετύχαμε μία παραδοσιακή γιορτή, τη λεγόμενη Jinetiada (χινετιάδα)! Διοργανώθηκε στο χώρο ενός camping και ξεκίνησε το μεσημέρι. Εμείς πήγαμε αρκετά νωρίς, όταν ο κόσμος ήταν ελάχιστος. Σιγά- σιγά καθώς βράδιαζε ο κόσμος όλο και πλήθαινε.

Στη jinetiada εκτός από τον παρουσιαστή που έδινε ρυθμό και προσπαθούσε να ξεσηκώσει τα πνεύματα, ακόμα και όταν ο κόσμος ήταν σχεδόν μηδαμινός, υπήρχε ζωντανή μουσική και τραγούδια από διάφορα παραδοσιακά συγκροτήματα και χορός – όπως ο χαρακτηριστικός χορός chacareras. Αλλά το κύριο χαρακτηριστικό της jinetiada είναι οι επιδείξεις – διαγωνισμοί των gauchos με τα άλογά τους. Αρκετά θλιβερό θέαμα από τη μεριά των αλόγων, διότι για να διαγωνισθούν στο ποιος θα καταφέρει να σταθεί περισσότερη ώρα σε ασέλωτο άλογο, τσιγκλούσαν και χτυπούσαν πρώτα τα δεμένα άλογα για να τα εκνευρίσουν και να κάνουν δυσκολότερη τη δουλειά για τους διαγωνιζόμενους gauchos.

Η πλάκα είναι ότι, όταν δεν υπήρχε ακόμη αρκετός κόσμος στη γιορτή, αποτελέσαμε το highlight της ως οι amigos griegos (φίλοι έλληνες). Ο παρουσιαστής επέμενε από το μικρόφωνο να δώσουν οι μουσικοί και οι χορευτές τον καλύτερο εαυτό τους για να δούμε εμείς, οι ξένοι, ό,τι καλύτερο!Το όλο σκηνικό, όταν άρχισαν οι χοροί από τον κόσμο, θύμιζε δικό μας πανηγύρι! Το κρασί – ή μάλλον η μπύρα Norte της περιοχής αναμεμειγμένη με coca-cola- έρεε άφθονο και ο χορός φούντωνε. Μόνη διαφορά ότι, σε αντίθεση με την πλειονότητα των δικών μας παραδοσιακών χορών, ο χορός δεν ήταν κυκλικός, αλλά αντικρυστός!


Δεν υπάρχουν σχόλια: